Întreținere aer condiționat

Operațiile periodice de întreținere aer condiționat extind durata de viață și asigură o funcționare cât mai eficientă a echipamentului.

Întreținerea preventivă a aparatului de aer condiționat

Pentru a întelege importanța operațiilor de întreținere aer condiționat este nevoie să întelegeți puțin mai mult despre funcționarea echipamentului.

În majoritatea cazurilor, sistemul de aer condiționat este de fapt un sistem care include o unitate interioară și o unitate exterioară conectate prin conducte de cupru și cabluri electrice. Aparatul de aer condiționat de multe ori încălzește și răcește locuința, în funcție de tipurile de echipamente instalate. Menținerea tuturor părților sistemului în stare bună de funcționare este esențială pentru confortul dvs., pentru eficiența sistemului și pentru a ajuta la menținerea facturilor de curent cât mai mici.

Unitatea exterioară, denumită și condensator, include serpentina de condensare care se înfășoară de obicei în jurul unității, un compresor, un ventilator, senzori de temperatură și unități electronice care controlează aceste componente.

Unitatea interioară, denumită vaporizator, include serpentina de vaporizare, un ventilator, un filtru de aer, senzori de temperatură și o placă electronică de comandă.

Cum funcționează aparatul de aer condiționat

Cu ajutorul compresorului din unitatea exterioară, un agent frigorific, denumit și freon, circulă între unitățile interioare și exterioare, prin conducte de cupru numite „traseu de agent frigorific”. Energia termică este extrasă din aerul din interior prin serpentina vaporizatorului și iese din sistem prin serpentina de condensare exterioară cu ajutorul ventilatoarelor din unitatea interioară și unitatea exterioară.

În timpul funcționării normale a aparatului de aer condiționat, pe componentele interne se pot acumula praf, murdărie și bacterii. Lăsate nerezolvate, aceste probleme pot coroda componente precum serpentina vaporizatorului și serpentina condensatorului. În timp, componentele vor deveni mai puțin eficiente și pot duce la o durată de viață mai scurtă a aparatului de aer condiționat.

Filtrele, serpetinele (vaporizatorul și condensatorul) unui aparat de aer condiționat necesită întreținere periodică pentru ca echipamentul să funcționeze în mod eficient pe parcursul anilor de utilizare. Neglijarea întreținerii necesare asigură o scădere constantă a performanței aerului condiționat, în timp ce consumul de energie crește în mod constant.

Înlocuirea sau curățarea filtrelor si igienizarea aparatului de aer condiționat este o sarcină de întreținere critică!

Filtrele aparatului de aer condiționat

Cea mai importantă sarcină de întreținere care va asigura eficiența aparatului dumneavoastră de aer condiționat este înlocuirea sau curățarea filtrelor acestuia. Filtrele înfundate și murdare reduc cantitatea de aer și reduc semnificativ eficiența unui sistem. În plus, atunci când fluxul de aer este obstrucționat, aerul poate ocoli filtrul și murdăria se depune direct în serpentina vaporizatorului afectând capacitatea de absorbție a căldurii din interior. Înlocuirea sau curățarea unui filtru murdar și înfundat poate reduce consumul de energie al aparatului de aer condiționat cu 5% până la 15%.

Pentru aparatele de aer condiționat centrale (de exemplu centralele de tratare aer - CTA), filtrele sunt în general amplasate în interiorul unității exterioare sau undeva de-a lungul lungimii tubulaturii. Locațiile comune ale filtrelor sunt în pereți, tavane sau în aparatul de aer condiționat în sine. Aparatele de aer condiționat de cameră tip split au un filtru montat în unitatea interioară.

Unele tipuri de filtre sunt reutilizabile, altele trebuie înlocuite. Sunt disponibile într-o varietate de tipuri și eficiențe. Curățați sau înlocuiți filtrul/filtrele sistemului de aer condiționat sau instalației de climatizare la fiecare lună sau două în timpul sezonului de răcire (sezonul cald). Filtrele pot necesita o atenție mai frecventă dacă aparatul de aer condiționat este în uz constant, este supus unor condiții de praf sau aveți animale de companie cu blană în casă.

Serpentinele aparatului de aer condiționat

Vaporizatorul și condensatorul aparatului de aer condiționat colectează murdăria în lunile și anii de funcționare. Un filtru curat previne murdărirea rapidă a serpentinei vaporizatorului. În timp, totuși, serpentina vaporizatorului va colecta în continuare murdăria. Aceaste depuneri reduc fluxul de aer și izolează serpentina, reducând capacitatea acesteia de a absorbi căldura. Pentru a evita această problemă, verificați serpentina vaporizatorului în fiecare an și curățați-o după cum este necesar.

Serpentina din unitatea exterioară (condensatorul) poate deveni foarte murdară dacă mediul exterior este prăfuit. Puteți vedea cu ușurință starea condensatorului și puteți observa dacă murdăria se adună pe lamelele sale.

Lamelele vaporizatorului și condensatorului

Lamelele de aluminiu de pe serpentinele vaporizatorului și condensatorului se pot îndoi ușor și pot bloca fluxul de aer din jurul serpentinei. Tehnicienii specializați in operatii de înterținere și reparații pentru aparate de aer condiționat folosesc un instrument numit „pieptene pentru lamele” care permite aducerea lamelelor înapoi în starea aproape originală.

Evacuarea condensului

Verificați ocazional cu ajutorul unui fir rigid canalele de scurgere ale unității și drena de evacuare a condensului. Canalele de scurgere înfundate împiedică eliminarea condensului prin drena de evacuare.

Apelați la un profesionist

Întreținerea regulată a aparatului de aer condiționat poate ajuta la prelungirea duratei de viață a echipamentului. Deși există o serie de sarcini de întreținere care pot fi efectuate de un proprietar obișnuit există momente când este cel mai bine să apelați la un tehnician de service calificat. Următoarele semne pot indica că este timpul să apelați la un tehnician specializat în sisteme de aer condiționat și climatizare:

  • Sistemul nu răcește adecvat sau nu funcționează deloc.

  • Sistemul funcționează în mod constant pentru perioade lungi de timp.

  • Aparatul de aer condiționat pornește și se oprește frecvent.

  • Conductele de cupru cu agent frigorific, vaporizatorul sau condensatorul prezintă semne de îngheț.

Dacă întâmpinați oricare dintre problemele de mai sus, un tehnician calificat poate evalua performanța sistemului de răcire și va rezolva eventualele problemele identificate în timpul operațiilor de întreținere a aparatului de aer condiționat. Tehnicienii nostri de service specializați și cu o vastă experianță în operații de reparații și întrețtinere aparate de aer condiționat, chillere și sisteme de climatizare vă stau la dispoziție pentru orice informație, întrebare sau nelămurire și pot oferi asistență la fața locului atunci când este cazul.

ADRESA

Str. Garlesti, Nr. 11, Craiova

TELEFON
+40 764 740 188